Siirry sisältöön

Automatiikka sujuvoittaa palkkionmaksua vaalivirkailijoille

17.04.2019

Hämeenlinnan Lyseon äänestyspaikalla oli vilkasta sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Palkeissa Ville Huotari ja Satu Kaukonen aloittivat vaalien valmistelutyöt lokakuussa, jotta ääntenlaskijat saisivat palkkionsa mahdollisimman sujuvasti. Tuolloin laadittiin ohjeistusta vaalipiireille yhdessä oikeusministeriön kanssa ja selvitettiin Tulorekisterin vaikutusta toimitsijoiden palkkioiden maksuun. Lisäksi lomakkeista ja aikatauluista on järjestetty infoa ja kyselytuntia vaalipiireille, myös Palkeiden asiakaspalvelu on briiffattu mahdollisia yhteydenottoja varten. Kaikkiaan vaalipalkkioiden maksun valmistelutöihin on kulunut Satulta ja Villeltä noin viikon verran työaikaa.

Palkkiopalvelussuhteita ei enää luoda käsin

Vaaleissa palkkioita maksetaan Palkeiden kautta noin 2300-2500 henkilölle ja aiemmin vaalivirkailijoiden palkkionmaksua varten luotiin palkkiopalvelussuhteet syöttämällä tiedot lomakkeilta järjestelmään.  Edellisessä presidentinvaalissa tammikuussa 2018 testattiin jo excel-lomakkeiden automaattista sisään lukua, jota nyt päästiin kunnolla hyödyntämään. Palkkiopalvelussuhteet ovat voimassa vuoden kerrallaan, joten samoille virkailijoille ei enää eurovaaleissa tarvitse luoda palvelussuhdetta uudestaan.

Lomakkeisiin on rakennettu tarkistuksia, jotka hälyttävät, jos esimerkiksi henkilötunnus tai pankkitilinumero on teknisesti virheellinen.

Miten palkkionmaksuprosessi toimi päästä päähän selviää toukokuun viimeisenä päivänä, kun vaalivirkailijoilla on ensimmäinen mahdollisuus saada palkkiot pankkitileille.

Satu Kaukonen aloitti vaalien valmistelutyöt lokakuussa.