Siirry sisältöön

Koulun penkiltä kesäksi harjoitteluun – korkeakouluharjoittelijana Palkeissa

21.07.2021

Hyvä perehdytys, mukavat työkaverit sekä uuden oppiminen ovat myös asioita, joista harjoittelijat pääsevät nauttimaan Palkeissa. ”Harjoittelijoiltamme otamme mielellämme vastaan myös uusia ideoita ja tapoja työskentelyyn”, kertoo HR-asiantuntija Heli Koivunen ja lisää, että tätä myös osaltaan odotetaan harjoittelijoiden suunnalta. Tänä vuonna korkeakouluharjoittelijoita Palkeissa on 22.

Harjoittelijoitamme eri yksiköistä

Palkeissa harjoittelijoille tarjotaan monipuolisia työharjoittelumahdollisuuksia eri yksiköissä. Tutusta alta, miten talouspalveluiden, henkilöstöpalveluiden, osaamisen palveluiden sekä HR:n ja viestinnän -yksiköissä harjoittelijoiden arki on lähtenyt rullaamaan ja mistä lähtökohdista he ovat tulleet Palkeisiin harjoitteluun.

Talouspalvelut

Karelian ammattikorkeakoulussa liiketalouden tradenomiksi opiskeleva Katarzyna Gogola aloitti toukokuussa harjoittelunsa Palkeiden talouspalveluiden yksikössä. Hän etsi harjoittelupaikkaa täksi kesäksi ajoissa ja eksyi joulukuussa Valtiolle.fi-sivustolle. ”Sieltä tuli vastaan Palkeiden harkkailmoitus, joka vastasi opintojani hyvin. Opettajani sanoi, että tämä harkkapaikka olisi hyvä ja monipuolinen”, hän kertoo hakiessaan Palkeisiin harjoitteluun.  
”Olen päässyt monipuolisesti osallistumaan erilaisiin tehtäviin, mikä onkin ollut tässä harjoittelussa mielenkiintoisinta”, toteaa Katarzyna ja jatkaa naurahtaen: ”Olen tehnyt paljon samoja hommia kuin työkaveritkin, en joutunut siis kahvinkeittäjäksi”.

Hänen työtehtäviinsä kuuluvat mm. yksittäisten virastojen tiliotteiden käsittelyn lisäksi myös myynti- ja ostoreskontran hoito ja perintä, sekä yleisesti talouspalvelusihteerin työtehtävät. Vaikka monipuolisuus onkin Katarzynan mielestä hyvä asia, voi se aiheuttaa myös välillä pientä stressiä. ”Hommat vaihtuvat aika nopeaan tahtiin. Meillä on kuitenkin käytössä työjärjestys, josta näen mitä teen esimerkiksi kahden viikon päästä”, hän kertoo ja jatkaa: ”Perehdyttäjät ja tiimiläiset auttavat minua aina, jos tarvitsen apua”.

Harjoittelu on sujunut hyvin ja harkkailmoituksessa kerrotut työtehtävät ovat pitäneet paikkansa. Palkeissa työskentely tulevaisuudessakin kiinnostaa, ja hän kertookin kiinnostuksestaan kokeilla muitakin työtehtäviä Palkeissa: ”Olen kiinnostunut näkemään, mitä kaikkea muutakin on mahdollista täällä Palkeissa tehdä”.

Henkilöstöpalvelut

Meri Heikkinen ja Tino Korvenperä toimivat henkilöstöpalveluiden harjoittelijoina eri ryhmissä. Heidän työtehtävänsä painottuvat vahvasti palvelussuhteeseen ja sen tarjoamiin monipuolisiin työtehtäviin. 

Meri opiskelee Karelian ammattikorkeakoulussa liiketalouden tradenomiksi ja haki Palkeisiin harjoittelijaksi useiden asioiden vuoksi. Tärkeimmiksi asioiksi hän kuitenkin nostaa valtiolla työskentelyn, monipuolisen organisaatiorakenteen sekä Palkeiden arvot. ”Organisaation arvot ohjaavat työyhteisöä. Omat arvoni ovat lähellä Palkeiden arvoja, joten työn tekeminen on sujuvaa sekä mielekästä”, hän oivaltaa. Merin työtehtäviin kuuluvat mm. palkkapalvelusihteerin työtehtävien opettelu ja tietenkin erinäiset palkkoihin liittyvät tarkastelut ja muutokset. ”Hankalinta alussa oli hahmottaa, miten tieto liikkuu järjestelmästä toiseen. Pikkuhiljaa järjestelmien käyttö on selkeytynyt”, kertoo toukokuussa harjoittelunsa aloittanut Meri ja lisää, että kokonaisuuden hahmottaminen on ollut samaan aikaan myös mielenkiintoisinta harjoittelussa. 

Merin harjoittelu on sujunut hyvin ja hän kuvaa harjoittelun olevan pehmeä lasku työelämään. Myös tiimiläiset ovat ottaneet Merin vastaan hyvin. ”Tämä harjoittelu tukee hyvin urahaaveitani ja samantyyliset työtehtävät valtiolla kiinnostavat minua tulevaisuudessakin”, Meri toteaa.

Tino opiskelee myös liiketalouden tradenomiksi, mutta Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Valtionhallinnossa työskentely on kiinnostanut Tinoa pitkään, joten Palkeet oli hänelle oiva paikka suorittaa opintoihin liittyvä harjoittelu. ”Olen aikaisemmin työskennellyt yksityisellä puolella, joten on mielenkiintoista päästä työskentelemään valtiolla ja seuramaan, mitä kaikkea täällä oikein on”, Tino kertoo. Hänen tyypillinen työpäivänsä alkaa useimmiten Pointin aukaisulla, josta hän katsoo, onko asiakkailta tullut palvelupyyntöjä. ”Sen jälkeen lähdetään rakentamaan päivää ja autetaan kollegoja”, hän jatkaa. Kun palkka-ajoja ei ole käynnissä, hänen työtehtäviinsä voi kuulua myös esimerkiksi Kela-hakemusten ja nimikirjojen tekoa. 

Tino kuvailee Palkeita nykyaikaisena työpaikkana, joka tarjoaa hyvät edut, työvälineet ja kehittymisvälineet. ”Täällä kannustetaan oppimaan uutta ja kehittymään”, Tino täsmentää. Palkeissa työskentely kiinnostaa häntä tulevaisuudessakin ja hän toivoo, että harjoittelijan titteli tulisi muuttumaan harjoittelun jälkeen ihan tuntityöläiseksi opintojen ohelle.

Osaamisen palvelut

Osaamisen palveluiden harjoittelijana toimii Sanni Penttinen, jonka työpäivät hurahtavat koulutuspalveluiden ja Osaava-palvelun parissa. Hänen työtehtäviinsä kuuluvat mm. koulutuspalveluiden päivittäiset tehtävät, koulutusten järjestelyt, sähköposteihin vastaaminen, koulutusten nauhoittaminen sekä Osaavan avustavat tehtävät järjestelmän puolelta. ”Mielenkiintoisimpana työtehtävänä olen päässyt koulutussuunnittelijamme kanssa tekemään syksyn koulutuskalenteria. Oli mielenkiintoista päästä seuraamaan mitä kaikkea kalenterin suunnitteluun ja koulutusjärjestelyyn kuuluu”, Sanni kertoo. 

Hänen harjoittelunsa on sujunut hyvin ja tiimiltään hän saa aina tarvittaessa apua. ”Olen saanut tehdä vapaasti työtehtäviä omien mielenkiinnon kohteideni mukaan. Koen, että olen saanut harjoittelusta paljon irti”, hän toteaa. Sanni pitää Palkeita joustavana työpaikkana, jossa työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen on helppoa. ”Pidän myös siitä, että Palkeissa on katse tulevassa. Koko ajan pyritään siihen, että tarjoamme parempaa palvelua ja järjestelmiä asiakkaillemme”, hän oivaltaa. 

Myös Sannia kiinnostavat työt Palkeissa jatkossakin. ”Jään taloon tekemään näitä hommia myös harjoittelun jälkeen opintojen ohelle”, hän paljastaa. Sanni opiskelee ympäristöpolitiikkaa Itä-Suomen yliopistossa. 

HR sekä viestintä- ja sidosryhmäsuhteet

Julia Haapasaari toimii sekä HR:n että viestinnän harjoittelijana Palkeissa. ”Palkeet tarjosi harkkailmoituksessaan monipuolisia työtehtäviä, jotka tukivat omien mielenkiinnon kohteideni lisäksi opintojani hallintotieteilijänä”, kertoo Julia hakiessaan Palkeisiin harjoitteluun. Julia opiskelee Vaasan yliopistossa hallintotieteitä, joten harjoittelu julkisella sektorilla kiinnosti häntä luonnollisesti eniten. 

Julia kertoo työtehtäviensä olevan hyvin monipuoliset, ja samanlaista työpäivää hänelle harvoin tulee vastaan. Viestinnän puolella hänen työtehtäviinsä kuuluvat mm. erilaisten sisältöjen tuottaminen sekä päivystystyyppiset työtehtävät kuten häiriötiedotteiden lähettäminen asiakkaille. HR:n puolella Julia tekee myös viestinnällisiä tehtäviä sekä on mukana kehittämässä henkilöstön osaamista. Vaikka kahden yksikön harjoittelijana toimiminen saattaa kummastuttaa monia, Julia ei pidä sitä ihmeellisenä asiana: ”Mielestäni työtehtävät molemmissa yksiköissä täydentävät toisiaan, joten välillä jopa unohdan, että olen kahdessa yksikössä harjoittelijana”, Julia paljastaa.

Monipuolisuuden lisäksi mielenkiintoisinta työtehtävissä on ollut päästä tositoimiin ihan alusta saakka. ”Pääsin heti harjoittelun alussa meidän uuden intran kimppuun, ja olin myös mukana toteuttamassa erästä valmennusohjelmaa meidän henkilöstöllemme”, hän täsmentää. Palkeissa harjoittelu on ollut äärimmäiset innostava ja antoista kokemus Julialle. ”Molemmissa tiimeissä olen saanut olla oma itseni ja minun jokseenkin älyttömiäkin kehittämisideoitani on kuultu ja ihan jo toteutettukin”, Julia naurahtaa. Myös Juliaa kiinnostaa työt tulevaisuudessa Palkeissa, että ihan valtionhallinnossa.

Harjoittelun jälkeen palkeetlaiseksi

Palkeissa harjoittelijalla on mahdollisuus näyttää oma potentiaali, ja hyvin suoritetun harjoittelun jälkeen on hyvä mahdollisuus työllistyä Palkeisiin opintojen ohessa vaikkapa tuntityöntekijänä. Valmistuttuaan harjoittelijat voivat hakea myös vakituisia virkoja ja alkaa luomaan uraa Palkeissa tai koko valtionhallinnossa - harjoitteluhan avaa Palkeiden lisäksi laajan näkymän koko valtionhallintoon.

”Meillähän on töissä upeaa uraa luoneita virkamiehiä, jotka ovat aloittaneet meillä ensialkuun harjoittelijana”, Heli kertoo iloiten.