Siirry sisältöön

Oikeita työtehtäviä ja lomapullaa - harjoittelijana Palkeissa

23.08.2019

”Palkeissa sain nähdä ison valtion organisaation toimintaa hieman sisältäpäin ja tutustua erilaisiin tehtäviin sekä tuntea miltä tuntuu olla virkamies”, kuvailee tietohallinnon harjoittelija Monna Kärki harjoittelukokemustaan.

Joka vuosi moni suorittaa opintoihinsa liittyvän harjoittelun Palkeissa. Harjoittelijoita on kolmenlaisia, TET-harjoittelijoita, palkattomia harjoittelijoita ja palkallisia harjoittelijoita. Vuonna 2019 harjoittelijoita on noin 20. He työskentelevät eri tehtävissä ja pääsääntöisesti kesäaikaan. Harjoittelun ajankohta voi olla muukin opintojen vaiheista riippuen. Suurin osa harjoittelijoista työskentelee palvelutuotannossa, mutta heitä on myös yleishallinnossa, raportoinnissa ja tietohallinnon tehtävissä.

”Harjoittelijat tuovat paljon uutta meille tullessaan, mm. uudenlaista osaamista ja uusia, iloisia persoonia. Vastaavasti me voimme tarjota harjoittelun aikana arvokasta kokemusta palvelukeskuksen eri työtehtävistä. Harjoittelijoilla on meille tullessaan hyvät tietotekniset taidot ja kyky omaksua nopeasti uusia asioita, joten työn tekemisen makuun pääsee nopeasti”, kertoo osaamispäällikkö Pia Jaakkola.

”Palkeilla harjoittelijatkin pääsevät tekemään oikeita työtehtäviä”, sanoo raportoinnin ja konsernikirjanpidon harjoittelija Eetu Rättö. ”Koen, että sain harjoittelusta etenkin hyvin kokemusta tulevaisuuteen, mille annan paljon arvoa”, Monna arvioi.  Harjoittelun suurimpana hyötynä molemmat harjoittelijat nostavat esiin oman alan työkokemuksen. Kummallakaan sitä ei ollut aikaisemmin, mutta harjoittelun myötä molemmat ovat saaneet eväitä tulevaan työelämään. Monna toivoi työhaastattelussa saavansa työntäyteisen harjoittelujakson, ja sellaisen hän saikin. Monna teki esimerkiksi palvelupyyntöjen käsittelyä, käyttäjälistauksia, tiedostojen siirtoa, assistenttipalvelujen tehtäviä ja ostolaskujen sekä matkustuksen laskujen käsittelyä. Asiakirjahallinnon ja viestinnän harjoittelijan kanssa hän pääsee kokeilemaan myös vanhan arkistoaineiston hävitystä.

Eetun mielestä ”työtehtäviin sekä talon toimintatapoihin sai hyvän perehdytyksen.” Palkeissa harjoittelijat perehdytetään tehtävän jo osaavan henkilön toimesta. Moni Palkeissa harjoittelunsa suorittanut on työllistynyt myöhemmin Palkeisiin määräaikaiseen tai jopa vakituiseen virkaan. Näin koulutusyhteistyö yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa vaikuttaa myös Palkeiden henkilöstön koulutustasoon.

”Palkeet on reilu ja hyvä työnantaja. Palkeilla on hyvä työilmapiiri, täällä tunsi heti itsensä tervetulleeksi”, Eetu toteaa. Sekä Eetu että Monna pitävät Palkeiden työilmapiiriä hyvänä. Väsymykseen ja huonon kesäsään aiheuttamaan alakuloon on saatu apua mukavilta työkavereilta, ja aamulla töihin on tultu mielellään. Kahvihuoneesta löytyneet kesälomapullat ovat nekin auttaneet nostamaan mielialaa.

Molempien harjoittelu Palkeissa on sujunut hyvin ja tarjonnut uusia haasteita. Eetu voisi ajatella työskentelevänsä tulevaisuudessa Palkeissa tai valtiolla ylipäänsä. Monna ei vielä tiedä, minne hänen tiensä tulevaisuudessa vie, mutta hän ei sulje valtiolla työskentelyä pois vaihtoehdoista.

Tätä juttua varten harjoittelusta Palkeissa kertoivat tietohallinnon harjoittelija Monna Kärki, raportoinnin ja konsernikirjanpidon harjoittelija Eetu Rättö, sekä osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittämistehtävissä toimiva Pia Jaakkola.

Teksti ja kuva: Milka Mustonen