Siirry sisältöön

Pohjoismaiset palvelukeskukset koolla pohtimassa tulevaisuutta

15.12.2020

Pohjoismaiset palvelukeskukset kokoontuivat joulukuussa virtuaalitapahtumaan keskustelemaan ajankohtaisista asioista ja tulevaisuudennäkymistä. Valtionhallinnon palvelukeskusten johtajat Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Islannista ja Suomesta ovat jo seitsemän vuoden ajan kokoontuneet säännöllisesti kehittämään toimintaansa ja keskustelemaan ajankohtaisista teemoista.

Tilaisuuden aluksi valtiovarainministeriön finanssineuvos Arja Terho piti esityksen, joka herätti paljon mielenkiintoa. Pohjoismaissa on suuria eroja siinä, kuinka tiiviisti palvelukeskustoimintaa ohjataan sekä markkinaosuuksissa, eli kuinka virastoja sitoutetaan yhteisten palvelujen käyttöön. Terho kertoi, että tulosneuvotteluja käydään valtiovarainministeriön ja Palkeiden kesken hyvässä kumppanuushengessä ja seurantakokouksia järjestetään lisäksi neljästi vuodessa. Muut palvelukeskukset pitivät suotavana tiivistää kanssakäymistä samalle tasolle.

Pandemia ei ole toistaiseksi kovin merkittävästi vaikuttanut palvelukeskusten työhön ja osittaiseen etätyöskentelyyn siirryttiin kaikkialla sujuvasti. Ruotsissa etätyötä tehdään viikko työpaikalla, viikko kotona rytmillä. Norjassa on pystytty olemaan lähes koko ajan työpaikalla.

Ajankohtaisista asioista keskustelua herättivät mm. henkilöstöhallinnon järjestelmien yhteensovittaminen ja täydentäminen sekä pilvipalvelut (mm. SAP Success Factor), mobiilipalvelut, chatbotit ja automatisointi. Palvelukeskusten strategioissa näkyi murroskausi, siirtyminen hallinnon tukitehtävistä yhä enemmän asiantuntijapalveluihin.

Keväällä jatkuu kolmen pienryhmän keskustelut virtuaalisesti pienryhmissä, yhteisesti syvennetään palveluiden ja teknologian tilannekuvaa eri maissa. Kokouksen päätteeksi sovittiin, että Palkeet isännöi seuraavaa kokousta Suomessa ensi syksynä.