Siirry sisältöön

Vuoroin vieraissa: Robotiikasta vaihdetaan kokemuksia norjalaisten kanssa

03.02.2020

Norjassa valtion virastot saavat itse valita, liittyvätkö palvelukeskuksen asiakkaaksi, silti asiakkaana on nyt noin 87 prosenttia virastoista. Norjan palvelukeskus on Linin ensimmäinen oikea työpaikka yliopistosta valmistumisen jälkeen 2015. Hänen tehtäviinsä, nimikkeellä Higher Executive Officer, kuuluvat mm. palkka-, matkakorvaus- ja palkkioajot, joita on yhteensä noin 7 kertaa kuukaudessa.
Oman työnsä ohella Lin on kehittämässä robotiikkaa. Hän etsii parhaita ratkaisuja, millä automatisoida palkkahallinnon prosesseja ja ”valvoo” robottien työskentelyä.
”Palkkahallinnon prosessit ovat meillä aika erilaisia kuin Palkeissa. Meillä melkein kaikki on SAPissa, täällä on paljon integraatioita eri järjestelmiin".
Norjalaisilla ei vielä ole digitiimiä, ainoastaan yksittäisiä robotiikan parissa sivutoimisesti työskenteleviä ja IT-osaajista he joutuvat kilpailemaan öljyteollisuuden kanssa.

Vaikka pohjoismaat ovat kulttuurillisesti niin lähellä toisiaan, löytyi työelämän käytännöistä mielenkiintoisia eroja Suomen ja Norjan välillä.

”Norjalaisten työpäivän pituus on 7 tuntia 45 minuuttia, mutta 20 minuutin ruokatunti sisältyy työaikaan. Toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin noudatetaan 7 tunnin kesätyöaikaa (sisältäen ruokatauon)”, Lin kertoo.

Toinen kulttuuriero koskee etätöitä, niitä ei Norjan palvelukeskuksessa juurikaan harrasteta. Lin kertoo työskentelevänsä kotoa ainoastaan muutaman kerran vuodessa.


Suurin ero norjalaiseen työtapaan on Skypekokousten määrä; se että istutaan suuri osa päivästä yksin omalla työpisteellä luurit päässä.

”Meillä Skypekokouksia on pari kertaa vuodessa.  Tämä johtuu siitä, että koko palkkahallinnon tiimi työskentelee samassa paikassa Stavangerissa, joten näemme päivittäin”.
”Asiakkaat tapaamme meillä tai menemme usein heille muutamaksi päiväksi kouluttamaan ns. olan yli”.