Siirry sisältöön

Matkalla kohti robotiikkaa – vai virtuaalitodellisuutta?

17.02.2017 | Hartikainen Eija | Blogi, Digitalisaatio, Kehittyvät järjestelmät , Uudistuva palvelu, Uudistuva työ

Tänään on juhlan paikka: robotti on aamuyöllä suoriutunut ensimmäisestä ajastetusta tehtävästä kunnialla!

Palkeiden tutustumismatka ohjelmistorobotiikkaan alkoi keväällä 2015, kun ensimmäisiä välähdyksiä taloushallinnon automatisoinnista roboteilla nähtiin yhteistyökumppaneilla. Kesäkuussa VM heitti organisaatioille Digihaasteen, johon tartuimme välittömästi ehdottamalla ”talous- ja henkilöstöhallinnon tuotantoprosessien ja tiedonkäsittelyn automatisoinnin jatkokehittämistä ohjelmistorobotiikkaa ja prosessimonitorointia hyödyntäen”.  Matka jatkui esiselvityksellä, jossa kartoitimme automatisoinnin kohteita ja teknologiamarkkinoita. Kävimme englanniksi Skype-puheluja globaalien ohjelmistorobotiikkatoimittajien kanssa kysellen mitä ihmettä ohjelmistoroboteilla voi saada aikaan ja miten?!

Ymmärrys ohjelmistorobotiikasta kasvoi, ja automatisoinnille soveltuvia kohteita löydettiin nopealla kartoituksella jo yli 60.  Henkilöstöä osallistettiin kohteiden etsintään ”onks täs järkee” -kampanjalla, jonka tavoitteena oli etsiä turhaa työtä. Kohteita löydettiin lisää useita kymmeniä. Huomasimme, että suurten tietomäärien rutiininomainen tarkastus ja tietojen vertailu eri sovellusikkunoissa sujuu erityisen hyvin robotilta. Myös asiakkaat ovat innostuneet projektista ja ehdotuksia automatisointeihin on tullut useampia.

Epäilyistä innostukseen

Digirahoituksen järjestyttyä etenimme välineen hankintaan, ja lopultakin pääsimme tosityöhön. Ensimmäisissä ohjelmistorobotiikan koulutuksissa harjoiteltiin järisyttäviä tietohakuja sekä tietojen vertailua. Koulutuksen alkuvaiheessa osa epäili ”noinkohan robotista on meille hyötyä” mutta viimeisinä päivinä kouluttaja sai hätistellä opiskelijat lounaalle ja kahvitauolle, kun opiskelijat olivat robotiikan lumoissa.

Alusta saakka Palkeiden tavoitteena oli hankkia ohjelmistorobotiikan osaaminen omalle henkilöstölle, ja kohteiden automatisoinnissa OpusCapitan ohjelmistorobotiikan asiantuntijat ovat työskennelleet projektiryhmän jäseninä. Ensimmäisten pilottien robottiajot ovat olleet yhtä jännittäviä sekä toteuttajille että tuloksia hyödyntäville.

Nopea robotti + asiantunteva ihminen

Käyttöönoton matka jatkuu, ja henkilöstö on uuden ajan kynnyksellä työn muutoksessa. Työtehtävien sisällössä korostuvat tulevaisuudessa asiantuntija- sekä asiakaspalvelutyö, kun rutiinityöt hoitaakin robotti, joka valmistelee tehtävät virka-ajan ulkopuolella.  Ohjelmistorobotiikan hyödyntäminen tarjoaa henkilöstölle myös mahdollisuuksia uuden työvälineen opiskeluun.

Tulevaisuudessa ihmisen ja tekoälyn yhteistyö on valtava mahdollisuus, kun robotin nopea tiedonkäsittelykyky, tekoälyn oppimiskyky sekä ihmisen ”hiljainen asiantuntijatieto” yhdistetään. Mitä jos saisit oman virtuaaliassistentin, joka hoitaa rutiinitehtävät ja päättelee valmiiksi vaihtoehtoiset toimenpiteet joilta odottaa sinulta kannanottoa? Ei hullumpaa, vai mitä?

Hartikainen Eija

Blogin kirjoittaja

Kehityspäällikkö

Hartikainen Eija,

puh. 02955 62010,

eija.hartikainen(at)palkeet.fi