Siirry sisältöön

Sitrushedelmiä ja robotiikkaa

20.02.2017 | Röppänen Soile | Blogi, Digitalisaatio, Kehittyvät järjestelmät , Uudistuva työ

Molemmissa muutoksissa uuden asian sisälle on kätkeytynyt hyvä kokonaisuus, joka on muuttanut tai muuttamassa meidän toimintatapoja ja tottumuksia.

Appelsiinien saapuminen 1960-luvulla laivoilla Helsinkiin oli Suomessa valtava tapahtuma. Paikalle saavuttiin katsomaan, tutkimaan, haistelemaan ja ihmettelemään. Ei Jaffat muulle maailmalle olleet uusi tuttavuus, niitähän on viljelty jo 1800-luvun puolivälistä alkaen. Eikä Jaffa ole ainoa appelsiini, yksi tehokkaimmin brändätty kyllä.

Automatisaatio on arkipäivää talous- ja henkilöstöhallinnossa, hiljalleen myös meillä Palkeissa. Olemme työyhteisössä isolla joukolla alkaneet katsomaan, tutkimaan ja ihmettelemään robotiikkaa. Nopeasti olemme maistelleet sitä tosiasiaa, että työ muuttuu aidosti. Pala palalta, organisaation, ryhmän ja yksilön osalta.

Jo alkuvaiheessa voi todeta, että muutos on mahdollinen ainoastaan aidolla yhteistyöllä ja verkostoitumisella. Olemme uuden äärellä päässeet verkostoitumaan uusien kumppaneiden kanssa. Yhteistyötä on leimannut avoimuus ja aito ihmettely sekä yhteiset oivallukset ja niiden vahvistaminen.

Eivät kaikki varmasti Jaffoista tykänneet ja tuskin vieläkään tulevat toimeen sitrushedelmien kanssa. Arjessa ne kuitenkin ovat läsnä joka puolella, kuorien kanssa, pulloon pakattuna ja aamiaispöydässä marmeladina.

Työn muutos muokkaa organisaatiota ja yksilöitä

Työn muutokseen me yksilöinä suhtaudumme varmasti vaihtelevasti, ehkä vielä varoen. Tunnustaudun itse tulevaisuususkovaiseksi ja suhtaudun muutokseen mielenkiinnolla. Uskon, että tulevaisuus on meidän omissa käsissämme. Ymmärrän, että meihin työntekijöihin kohdistuu paljon muutospaineita: osaamista tulee päivittää, verkoston kanssa pitää osata toimia, oma ajankäyttö on oltava hallinnassa ja monessa asiassa joustavuutta tulee lisätä.

Toivottavasti tätä ollaan yhdessä ihmettelemässä ja keskustelemassa, organisaationa, yksilönä, asiakkaana ja kumppanina. Hyvää Jaffa-kevättä kaikille − ja kuulemma rumeliinitkin on tosi hyviä.

 

Röppänen Soile

Blogin kirjoittaja

Johtaja

Röppänen Soile,

puh. 02955 62070,

soile.roppanen(at)palkeet.fi