Siirry sisältöön

Tekoälyn pariin sattumien kautta

Minna, projektipäällikkö

Viime vuosina tekoäly ja robotit ovat nousseet pintaan ja uineet myös valtionhallintoon. Tekoäly ja robotiikka saattavat kuulostaa kaukaisilta asioilta, joiden parissa työskentely vaatii vähintään ICT-alan korkeakoulututkintoa. Näin ei kuitenkaan aina täydy olla.

Kesällä 2018 käynnistyi Palkeiden ja Valtorin yhteishanke, jonka tarkoituksena on asiakaspalvelun kehittäminen tekoälyn avulla. Minna – koulutukseltaan laskentatoimen merkonomi - nimitettiin hankkeeseen Palkeiden projektipäälliköksi. Projektipäällikön työstä Minnalla oli jo kokemusta, mutta tekoälyn parissa hän ei ollut työskennellyt päivääkään.

-    Minulla ei ollut aiemmin minkäänlaista osaamista käsitystä tekoälystä. Joskus en olisi uskonut, että tulen vielä työskentelemään tekoälyn parissa. Olen kuitenkin tällainen ajautuva tyyppi. Projekti on ollut mielenkiintoinen ja olen saanut kunnon oppitunnin tekoälyn pariin, Minna kertoo.

Ovet ovat auki kaikille

Minna on ollut Palkeilla alkuajoista asti, yli kymmenen vuoden ajan. Kaikissa palvelukeskusuran työtehtävissään Minna on päässyt työskentelemään uusien aihealueiden parissa ja oppimaan uutta. Tällaiseen hän haluaa kannustaa muitakin. Mutta kuinka siihen voi itse vaikuttaa?

-    Tekemällä työnsä hyvin kertyy ammattitaitoa. Kun tämän yhdistää avoimeen mieleen sekä kehittymisen- ja kehittämisenhaluun, niin mahdollisuuksia tulee vastaan. Liikaa ei kannata keskittyä vain siihen omaan työhön ja kuplaan, Minna neuvoo. 

Minna kokee omaa uraansa edistäneen juuri sen, että hän on aina pyrkinyt hahmottamaan ison kuvan. Hän vinkkaa, että kannattaa hankkia laaja-alainen käsitys organisaatiosta ja sen toiminnasta sekä siitä, kuinka oma työ siihen kytkeytyy.

Tekemisen halu ja sitkeys yhdistävät

Projektipäällikön rooliin ei Minnan mukaan ole mitään valmista sapluunaa. Projektipäällikköinä toimii varsin erilaisia ihmisiä.

-    Se mikä meitä yhdistää, on vahva tekemisen halu ja sitkeys. Projektissa asioille ei voi antaa periksi, vaikka tuntuu, että kaikki kaatuisi niskaan, Minna kertoo.

Myös vuorovaikutustaidot sekä kyky tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen ovat avainasemassa. Projektipäällikön tulee haluta tehdä ihmisten kanssa töitä. Eikä riitä, että osaa sen oman aihealueen, vaan tarvitaan laajempaa ymmärrystä.

Ammattitaitoiset asiantuntijat ja onnistumiset työn parhaita puolia

Vaikka tekoälystä onkin tullut opittua paljon, Minna haluaa korostaa, että alan asiantuntijaa hänestä ei silti tule. Erikseen on oikeat tekoälyasiantuntijat, joiden ammattitaito projektissa on keskeinen.

-    Asiantuntijoiden työ on todella tärkeää. Ilman asiantuntijoita ei minun roolilla olisi mitään virkaa. Osaavat ja ammattitaitoiset ihmiset ovatkin Palkeiden yksi parhaita puolia, Minna kehuu.

Työn haasteena onkin välillä pula asiantuntijoiden ajasta. Projekteissa työskentelevillä asiantuntijoilla on usein hyvä osaaminen, mutta aina heidän työaikansa ei ole riittävä projektityöskentelyyn. Yleensä ihmiset osallistuvat projekteihin oman toimintansa ohessa.

-    Entisenä palvelutuotannon ammattilaisena ymmärrän, että asiantuntijoiden on pakko priorisoida. Projektipäällikkönä olisi kuitenkin ihanaa, jos kaikilla olisi aina riittävästi aikaa, Minna miettii.

Se, mikä työssä motivoi, on onnistumiset.

-    Onnistumiset ovat tärkeitä työssä jaksamisen kannalta. Kun tekoälyhankkeessa työn alla olevat chatbotit lähtivät testaukseen, niin se oli iloinen ja hieno hetki!