Hoppa till innehåll

Citrusfrukter och robotik

20.02.2017 | Röppänen Soile | Blog

Båda dessa nyheter har fört med sig en fin helhet som har förändrat eller håller på att förändra våra rutiner och vanor.

Apelsinens ankomst till Helsingfors på 1960-talet var en stor händelse i Finland. Folk kom för att titta, utforska, dofta och förundras. I resten av världen var Jaffa-apelsinen ingen nyhet – den hade odlats ända sedan mitten av 1800-talet. Jaffa är inte heller den enda apelsinen, men den är en av de apelsiner som marknadsförts effektivast.

Automatisering börjar redan vara vardagsmat inom ekonomi- och personalförvaltning, så småningom också hos oss här på Palkeet. Många av oss här på vår arbetsplats har börjat titta på, utforska och förundras över robotik. Vi har snabbt insett att arbetet verkligen kommer att förändras. Bit för bit, på organisations-, grupp- och individnivå.

Redan från början kan man konstatera att förändring kräver verkligt samarbete och nätverkande. Den här förändringen har gett oss möjlighet att nätverka med nya samarbetspartner. Samarbetet har präglats av öppenhet och äkta förundran samt gemensamma insikter och stärkandet av dem.

Det finns säkert en del som inte tyckte om Jaffa-apelsinerna och som fortfarande inte riktigt kommer överens med citrusfrukter. Numera är apelsinerna dock närvarande överallt i vardagen − som de är, på flaska och som marmelad på frukostbordet.

Det nya sättet att arbeta förändrar organisationen och enheterna

Vi förhåller oss säkert alla lite olika till förändringar i arbetet. En del tar det kanske lite försiktigt. Själv är jag optimistisk inför framtiden och förhåller mig positivt till förändringar. Jag tror att vår framtid är i våra egna händer. Jag förstår att förändringarna kan vara påfrestande för oss anställda, då vi måste uppdatera våra kunskaper, kunna arbeta som en del av ett nätverk, ha kontroll över vår egen tidsanvändning och blir mer flexibla i många avseenden.

Jag hoppas att vi tillsammans kan diskutera och fundera på detta som organisation, individer, kunder och partner. Ha en bra Jaffa-vår allihop − och jag har förresten hört att ugli också är väldigt gott.

Bloggförfattare

Soile Röppänen