Hoppa till innehåll

I framtiden kan fakturor från statens ämbetsverk betalas även med MobilePay

tor 11 nov 2021 11:29:00

Finland är också en föregångare för digitalisering inom statens tjänster, och denna höst tas ett nytt steg med tanke den elektroniska faktureringen då Palkeet lägger till MobilePay som betalningsmetod för de statliga ämbetsverkens försäljningsfakturor. Målet är att öka den elektroniska faktureringen och göra det lättare att uträtta ärenden hos ämbetsverken.

Pappersfakturor kan betalas genom att skanna QR-koden på fakturan med MobilePay-appen. Du kan bekvämt betala de fakturor som inkommit med Suomi.fi-meddelanden och OmaPosti genom att klicka på knappen Betala i MobilePay, varefter betalningen kan godkännas i appen med ett svep.

”Samarbetet med MobilePay stöder vårt mål att digitalisera statens försäljningsfakturering och vi hoppas att minst hälften av de utgående fakturorna inom en snar framtid ska överföras elektroniskt”, säger projektchef Kirsi Launomaa från Statskontoret. 

”Det är fantastiskt att etablera ett samarbete med MobilePay och på så sätt erbjuda mer mångsidiga betalningsmetoder till dem som uträttar ärenden hos statens ämbetsverk”, gläder sig Tomi Lappalainen, processkoordinator på Palkeet.

Ämbetsverken tar betalningsmetoden i bruk i etapper. Målet är att betalningsmetoden är i bruk för fakturering av privatkunder under nästa år. Valvira, Patent- och registerstyrelsen och Domstolsväsendet har använt betalningsmetoden sedan våren 2021.

”Antalet MobilePay-användare närmar sig snabbt två miljoner registrerade användare i Finland, så genom partnerskap med oss når statens ämbetsverk nästan hälften av befolkningen. Jag är mycket glad över vårt samarbete med statens ämbetsverk, eftersom vi på detta sätt är med och möjliggör en ännu högre elektronisk faktureringsgrad i Finland och vi gör vardagen ännu lättare för MobilePay-användare på en mer omfattande nivå, inklusive betalning av fakturor”, summerar Perttu Kröger, vd för MobilePay. 


Mer information:

Kirsi Launomaa
projektchef, Statskontoret
verkkolaskutus@valtiokonttori.fi 

Tomi Lappalainen
processkoordinator, Palkeet
tomi.lappalainen@palkeet.fi 

Perttu Kröger
VD, MobilePay
perttu.kroger@mobilepay.fi 

06.04.2023

Ansvarsrapportering för år 2022

Vi gör i Palkeet den årliga ansvarsrapporteringen enligt Statskontorets rekommendationer. Den första ansvarsrapporteringen gjordes för år 2021. Vid rapporteringen för år 2022 kunde...

22.03.2023

Översikt av Palkeets år 2022

Året 2022 var ett exceptionellt år liksom även de två åren innan. Året rymde bland annat COVID-19 pandemin och återgången därefter till ett nytt normalt liv, och till förändringen ...

20.03.2023

Ingrid Airaksinen-Pejak börjar som chef för ekonomi och upphandlingar-enheten

Ingrid Airaksinen-Pejak börjar som chef för enheten för ekonomi och upphandlingar (Palkeet) den 11 april 2023. Ingrid har en mångsidig bakgrund inom både den privata och den offent...