Skip to main content

Matkalla kohti robotiikkaa – vai virtuaalitodellisuutta?

pe 17. helmikuuta 2017 14.38.00

Tänään on juhlan paikka: robotti on aamuyöllä suoriutunut ensimmäisestä ajastetusta tehtävästä kunnialla!

Palkeiden tutustumismatka ohjelmistorobotiikkaan alkoi keväällä 2015, kun ensimmäisiä välähdyksiä taloushallinnon automatisoinnista roboteilla nähtiin yhteistyökumppaneilla. Kesäkuussa VM heitti organisaatioille Digihaasteen, johon tartuimme välittömästi ehdottamalla ”talous- ja henkilöstöhallinnon tuotantoprosessien ja tiedonkäsittelyn automatisoinnin jatkokehittämistä ohjelmistorobotiikkaa ja prosessimonitorointia hyödyntäen”.  Matka jatkui esiselvityksellä, jossa kartoitimme automatisoinnin kohteita ja teknologiamarkkinoita. Kävimme englanniksi Skype-puheluja globaalien ohjelmistorobotiikkatoimittajien kanssa kysellen mitä ihmettä ohjelmistoroboteilla voi saada aikaan ja miten?!

Ymmärrys ohjelmistorobotiikasta kasvoi, ja automatisoinnille soveltuvia kohteita löydettiin nopealla kartoituksella jo yli 60.  Henkilöstöä osallistettiin kohteiden etsintään ”onks täs järkee” -kampanjalla, jonka tavoitteena oli etsiä turhaa työtä. Kohteita löydettiin lisää useita kymmeniä. Huomasimme, että suurten tietomäärien rutiininomainen tarkastus ja tietojen vertailu eri sovellusikkunoissa sujuu erityisen hyvin robotilta. Myös asiakkaat ovat innostuneet projektista ja ehdotuksia automatisointeihin on tullut useampia.

Epäilyistä innostukseen

Digirahoituksen järjestyttyä etenimme välineen hankintaan, ja lopultakin pääsimme tosityöhön. Ensimmäisissä ohjelmistorobotiikan koulutuksissa harjoiteltiin järisyttäviä tietohakuja sekä tietojen vertailua. Koulutuksen alkuvaiheessa osa epäili ”noinkohan robotista on meille hyötyä” mutta viimeisinä päivinä kouluttaja sai hätistellä opiskelijat lounaalle ja kahvitauolle, kun opiskelijat olivat robotiikan lumoissa.

Alusta saakka Palkeiden tavoitteena oli hankkia ohjelmistorobotiikan osaaminen omalle henkilöstölle, ja kohteiden automatisoinnissa OpusCapitan ohjelmistorobotiikan asiantuntijat ovat työskennelleet projektiryhmän jäseninä. Ensimmäisten pilottien robottiajot ovat olleet yhtä jännittäviä sekä toteuttajille että tuloksia hyödyntäville.

Nopea robotti + asiantunteva ihminen

Käyttöönoton matka jatkuu, ja henkilöstö on uuden ajan kynnyksellä työn muutoksessa. Työtehtävien sisällössä korostuvat tulevaisuudessa asiantuntija- sekä asiakaspalvelutyö, kun rutiinityöt hoitaakin robotti, joka valmistelee tehtävät virka-ajan ulkopuolella.  Ohjelmistorobotiikan hyödyntäminen tarjoaa henkilöstölle myös mahdollisuuksia uuden työvälineen opiskeluun.

Tulevaisuudessa ihmisen ja tekoälyn yhteistyö on valtava mahdollisuus, kun robotin nopea tiedonkäsittelykyky, tekoälyn oppimiskyky sekä ihmisen ”hiljainen asiantuntijatieto” yhdistetään. Mitä jos saisit oman virtuaaliassistentin, joka hoitaa rutiinitehtävät ja päättelee valmiiksi vaihtoehtoiset toimenpiteet joilta odottaa sinulta kannanottoa? Ei hullumpaa, vai mitä?

13.11.2019

Ajankohtaista kuva

Kieku-järjestelmän julkaisuaikataulu uudistuu ensi vuonna

Kiekun julkaisuaikataulu uudistuu osana syyskuun alussa voimaan tullutta Palkeiden ja CGI:n välistä ylläpito- ja tukipalvelusopimusta. Uuden sopimuksen myötä keskitytään Kiekun keh...

Lue lisää >>

08.11.2019

Ajankohtaista kuva

Osaavan myötä kohti uutta toimintakulttuuria

Yhtenä osa-alueena Palkeiden HRD-palvelujen kehittämisessä on Osaava, jonka tavoitteena on tarjota valtionhallinnolle yhtenäinen toimintatapa, palvelu ja työkalu tavoitteiden asett...

Lue lisää >>

08.10.2019

Ajankohtaista kuva

Pointilla tyytyväisiä käyttäjiä ympäri maailman

Pointti-palvelunhallintajärjestelmä on nyt ollut käytössä kaksi vuotta. Vuonna 2018 sen kautta tuli Palkeisiin 2018 350 000 palvelupyyntöä asiakkailta. Kevään asiakastyytyväisyysky...

Lue lisää >>

16.03.2018

Blogi kuva

Vierasblogi: Palvelukeskusyhteistyötä parhaimmillaan

Toimivaa yhteistyötä ja kokeiluhenkisyyttä parhaimmillaan toteutettiin Tutkihankintoja.fi-projektissa, kirjoittaa Anssi Pihkala.

Lue lisää >>

29.09.2017

Blogi kuva

Uusia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia rekrytointeihin sosiaalisen median avulla

Sosiaalinen media rekrytoinnissa on viime vuosina yleistynyt ja se vaatii meillä Palkeissakin rekrytointipalvelun jatkuvaa parantamista ja uusien innovaatioiden käyttämistä.

Lue lisää >>

16.08.2017

Blogi kuva

Oppia Singaporesta – digitalisaation mallimaasta

Joskus on hyvä lähteä merta edemmäs kalastamaan ideoita. Palkeet kävi yhdessä asiakkaiden kanssa tutustumassa älykkääseen hallintoon Singaporessa.

Lue lisää >>